COVID 19

Skrivet av Lars Bobeck
2025-01-18

Under 2023 var genomsnittet vaccinerade covid-döda 90,0 procent, till och med vecka 24 då rapporteringen avslutades. Siffran avser vaccinerade med två doser eller fler, vilket kan vara helt otillräckligt för äldre.
Se: Underlag vecka 24

Nedgången i dödsfall jämfört med ett år tidigare bröts för en tid under sommaren. Jag kunde bara redovisa enstaka siffror för sommaren då Folkhälsomyndigheten gjorde sommaruppehåll flertalet veckor. Veckorna 51 och 52 i december 2024 och vecka 1 i januari hade vi dock preliminärt 41 döda, 38 döda och 29 döda, ett genomsnitt på 39,5 döda för de första 2 mer säkra veckorna. Motsvarande veckor ett år tidigare hade vi 177 döda, 168 döda 112 döda, och ett genomsnitt på 172,5 döda för de två mer säkra veckorna. Olika grupper av Covid-virus har olika dödlighet och dödligheten har skiftat över tid. Vi tycks nu ha en positiv utveckling, men det är osäkert om epidemin börjar närma sig sitt slut. Det är dock möjligt att skyddet på längre sikt ökar ju fler tilläggsdoser vi tar, och ju mildare virusvarianterna är. I början var det 20 procent fullvaccinerade som inte fick något skydd mot svår sjukdom och död. I nästa undersökning från Folkhälsomyndigheten var siffran nere i 10 procent (se nedan), nu är den troligen någonstans mellan dessa siffror. Jag kan nu inte bedöma antalet smittade som ger ett dödsfall, den senaste statistiken jag känner till från hösten 2022 hade en död på ca 1750 smittade.

Det går att visa att immuniteten mot dödsfall i Covid 19 andra halvåret 2022 var grovt räknat 60 procent i Sverige, jämfört med ovaccinerade. Sedan förenklades statistiken så att jag inte kan beräkna förändringar i skyddet. 12 procent är naturligt immuna genom antikroppar. Allergiker med svullna slemhinnor i näsan anses också immuna. Folkhälsomyndighetens undersökning från 5 oktober 2022 visar ett skydd mot svår sjukdom och död för 90 procent av de fullvaccinerade över 65 års ålder, inte 100 procent. Men alla är inte fullvaccinerade. Länk till undersökningen från 2022: Statistik från 5 okt Förrförra nyåret hade vi 395 döda vecka 1 i januari, smittade några veckor tidigare. December är årets värsta smittoperiod. Vi hade sedan en mycket positiv nedgång i antalet döda över förra nyåret. 112 vecka 1. Jag tror inte att smittan har minskat så mycket, vaccinet ger ju ett mycket dåligt skydd mot smitta. Jag tror att den huvudsakliga anledningen är en lägre dödlighet för de nya virusvarianter som tog över i december. Oavsett anledning så torde procenten immuna mot dödsfall ha stigit tillfälligt från grovt räknat 60 procent till minst 85 procent. Dödligheten i Covid ansågs i början ligga mellan 0,5 och 1,0 procent för ovaccinerade, nu är den troligen lägre. Jag har hittills trott på experternas ord om att vi hela tiden får mer smittsamma virusvarianter. Detta behöver inte alls vara sant som allmän regel. När vi blivit immuna mot en virusgrupp så behöver nästa virusgrupp inte ha en högre smittsamhet för att ta över. Smittsamheten måste dock vara relativt hög, eftersom att många virusvarianter tävlar om att ta över. Enligt den senaste statistik jag sett hade 98,4 procent av befolkningen antikroppar och var alltså vaccinerade eller hade haft sjukdomen april 2024. Länk till aktuell veckorapport 10/01: Veckorapport 20 januari
Vi hade två redovisningar från förra datumet. Sök på ordet skyddseffekt på Folkhälsomyndighetens hemsida för att hitta deras övriga undersökningar. Det finns flera svenska undersökningar som visar att påfyllnadsdoser lönar sig, jämfört med att hoppa över dem.

Det skulle fortfarande vara bra med ett vaccin eller en medicin som stoppar smitta, inte bara svår sjukdom och död. Men ett sådant preparat kan ta lång tid att utveckla. Vi kan nu se en vaccintrötthet i befolkningen, när de lydiga äldsta tagit sin nionde dos och de lydiga lite yngre sin sjunde dos. Epidemin tog tillfälligt fart igen. Ett vaccin som verkligen är bra stoppar smitta och behöver tas högst tre gånger. Alternativet är att vänta på att nya och ännu mildare virusvarianter kommer. Tidigare erfarenheter visar det kommer att ske, men detta kan ta några år. Men, ett par omgångar till av väsentligt mildare virusvarianter så bör Covid bli en förkylning. Årsinfluensan leder till mellan några hundra och några tusen dödsfall per år i Sverige, detta enligt Wikipedia. Förra året hade vi cirka 4200 dödsfall i Covid. Det finns en risk att ganska många dödsfall av influensa registreras som dödsfall av bakterielunginflammation, en av flera följdåkommor. Siffrorna är alltså osäkra. Dödligheterna är dessutom inte helt jämförbara eftersom att vaccinationsgraderna och vaccinskyddet kan variera. När Covid till sist blivit en förkylning är epidemin definitivt slut. Men vi får nog vänta lite till. Tyvärr så tror nog nästan alla att epidemin tog slut för länge sedan, det bidrar troligen till att dödligheten åter ökade kraftigt under sensommaren, då dödligheten brukar vara låg. Varianterna XEC och KP.3.1.1 är nu vanligast. Tillsammans 59 procent och dödligheten är nu mycket lägre än förra året.

Jag hör till de få som fortfarande tror att cigaretter ger ungefär lika stort skydd som vaccinet. Det är troligen inte nikotinet utan kväveoxid i cigarettröken som har en skyddande effekt. Se länk: Läkartidningen september 2020
Från en annan artikel har jag snappat upp att brist på D-vitamin och zink ökar risken för intensivvård för Covid-sjuka. Nordic nutrition council september 2020
De som tror på detta bör nog hålla sig till apotekens kosttillskott, hälsokostaffärerna har ibland mycket höga halter i sina kosttillskott. En alltför hög dagsdos kan vara skadlig. D-vitamin är viktigt för immunförsvaret, så en normal halt är troligen viktig. I Sverige är det vanligt med en låg halt i blodet. När jag fick min halt testad för några år sedan stod det både otillräcklig och normal (för Sverige) i testresultatet.